Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Chilijskie potrawy, choć mało wyszukane są bardzo smaczne.
Duże pierogi empadas nadziewane mięsem lub owocami morza, to klasyczna chilijska potrawa. Obiad Najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad. Bardzo często składa się na niego rosół z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo - zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną.W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania. Owoce morza Podstawą większości dań są smaczne mięsa pochodząc z miejscowych pastwisk, a także należące do najlepszych na świecie owoce morza wyławianie z wód Pacyfiku, choć ten rodzaj jedzenia jest w Chile dość drogi. Tradycyjną potrawą w Patagonii jest pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Z owoców morza przyrządza się także zupy. Empadas i humitas Kuchnia chilijska nie istniałaby bez słynnych empanadas - dość dużych pierogów z ciasta - w Chile faszerowanych pino, mielonym mięsem wołowym z dodatkiem oliwek, rodzynek, ostrej papryczki. Do pierogów wykorzystuje się także nadzienie z owoców morza. Natomiast popularnym daniem z kukurydzy są humitas – paczuszki z liści kukurydzy, w które zawijany jest farsz, najczęściej serowy. Sałatki Jako przegryzkę w małych naczynkach podaje się często pebre – bardzo drobno posiekane pomidory, cebula, czosnek, wymieszane z kolendrą i pokropione winegretem, znakomite jako dodatek do dobrego tutejszego pieczywa. Alkohole Bardzo ważną rolę podczas posiłku odgrywają trunki, przede wszystkim miejscowe czerwone wino, z którego słynie Chile oraz pisco. Pisco to lokalny napój alkoholowy powstały ze specjalnie destylowanego i wzmacnianego wina, który można spożywać sam, ale częściej stanowi on składnik różnego rodzaju drinków. Desery
Wśród deserów dominują ciasta, lody i wspaniałe, soczyste owoce, np. melony czy awokado, których produkcja koncentruje się na żyznych glebach w centralnej części kraju. Chile - miasta
Chile - co warto wiedzieć
Kuchnia Chilijska - komentarze:
Kuchnia Chilijska - dodaj komentarz:
|