Kuchnia Chilijska


Strona główna -> Chile -> Kuchnia Chilijska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Chilijskie potrawy, choć mało wyszukane są bardzo smaczne.


Duże pierogi empadas nadziewane mięsem lub owocami morza, to klasyczna chilijska potrawa.

Obiad

Najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad. Bardzo często składa się na niego rosół z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo - zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną.W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania.

Owoce morza

Podstawą większości dań są smaczne mięsa pochodząc z miejscowych pastwisk, a także należące do najlepszych na świecie owoce morza wyławianie z wód Pacyfiku, choć ten rodzaj jedzenia jest w Chile dość drogi. Tradycyjną potrawą w Patagonii jest pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Z owoców morza przyrządza się także zupy.

Empadas i humitas

Kuchnia chilijska nie istniałaby bez słynnych empanadas - dość dużych pierogów z ciasta - w Chile faszerowanych pino, mielonym mięsem wołowym z dodatkiem oliwek, rodzynek, ostrej papryczki. Do pierogów wykorzystuje się także nadzienie z owoców morza. Natomiast popularnym daniem z kukurydzy są humitas – paczuszki z liści kukurydzy, w które zawijany jest farsz, najczęściej serowy.

Sałatki

Jako przegryzkę w małych naczynkach podaje się często pebre – bardzo drobno posiekane pomidory, cebula, czosnek, wymieszane z kolendrą i pokropione winegretem, znakomite jako dodatek do dobrego tutejszego pieczywa.

Alkohole

Bardzo ważną rolę podczas posiłku odgrywają trunki, przede wszystkim miejscowe czerwone wino, z którego słynie Chile oraz pisco. Pisco to lokalny napój alkoholowy powstały ze specjalnie destylowanego i wzmacnianego wina, który można spożywać sam, ale częściej stanowi on składnik różnego rodzaju drinków.

Desery

Wśród deserów dominują ciasta, lody i wspaniałe, soczyste owoce, np. melony czy awokado, których produkcja koncentruje się na żyznych glebach w centralnej części kraju.
 



Chile - miasta

Santiago


Chile - co warto wiedzieć



Chile - Chile pamiątki Chile pamiątki
Najciekawsze pamiątki można znaleźć na targach rzemiosła tzw. ferias. Kilka takich miejsc znajduje ...
Chile - Chile ciekawostki Chile ciekawostki
Chile jest najdłuższym państwem na świecie. Na Pustyni Atacama są miejsca gdzie deszcz nie padał od ...
Chile - Chile transport Chile transport
Bardzo dobrze rozbudowana sieć połączeń pomiędzy różnymi częściami kraju sprawia, że ...
Chile - Chile przydatne informacje Chile przydatne informacje
Wiza nie jest potrzebna na pobyt turystyczny do 90 dni. Przy wjeździe należy wypełnić kartę ...
Chile - Wyspa Wielkanocna Wyspa Wielkanocna
Wyspa Wielkanocna znana jest powszechnie a swoją sławę zawdzięcza ...

Kuchnia Chilijska - komentarze:


Kuchnia Chilijska komentarz Piotrek
2013-07-27 12:33:20
Avocado na deser... Ktoś się chyba zagalopował...


Kuchnia Chilijska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies